Liczba porcji: 4 (8 placków)
Czas: 1 h
Dodatkowe informacje: bez cukru, bez glutenu
Piadiny
Dodatkowo
Bezglutenowe piadiny
Mąkę ryżową wymieszaj z ziemniaczaną, sodą oraz solą. Następnie wlej bardzo ciepłą, ale jeszcze nie wrzącą wodę i wymieszaj wszystko za pomocą łyżki. Mąka powinna się nieco zbrylić. Przykryj ściereczką i odstaw na kwadrans. Następnie wlej kolejno oliwę z oliwek lub olej kokosowy i zagnieć ciasto. Podziel je na 8 równych porcji i rozwałkuj bardzo cienko na posypanym mąką ryżową blacie, kształtując okrąg. Każdy placek smaż na mocno rozgrzanej patelni po około 1-2 minuty z każdej strony, aż się zarumieni.
Dodatki
Na blacie ułóż jeden upieczony placek, a na nim plastry mozzarelli, szynki szwarcwaldzkiej, pokrojoną w paski paprykę i sałatkę. Następnie przykryj drugim plackiem i przekrój na pół. Piadiny będą najsmaczniejsze, jeśli podasz je z dodatkami jeszcze ciepłe.