Ilość porcji: ok. 10
Czas przygotowania: 45 min
Do podania:
Zacznij od przygotowania pieczonej papryki. Piekarnik nagrzej do 180°C (grzałka góra-dół). Paprykę umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i podziel na ćwiartki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – skórą do góry. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut, do momentu aż skórka będzie przypalona. Paprykę wyciągnij z piekarnika, przełóż do woreczka strunowego, szczelnie zamknij i odstaw do wystudzenia. Wyjmij paprykę z woreczka, usuń skórkę i odetnij ewentualne przypalenia miąższu.
Cukinię umyj, osusz, pokrój na plasterki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą i piecz razem z papryką, ale nieco krócej, około 15 minut. Wyjmij z piekarnika, poukładaj na talerzu i odstaw do wystudzenia.
Do pojemnika malaksera włóż pomidory, pokrojoną na kilka kawałków cebulę, pieczoną i obraną paprykę oraz olej z suszonych pomidorów. Rozdrobnij całość na kawałki. Dodaj cukinię, tymianek i ponownie zmiksuj. Dodaj ocet winny, balsamiczny, sól, pieprz i ponownie zmiksuj. W razie potrzeby dodaj więcej soli/pieprzu lub octu.
Tatar podawaj z chrupiącymi grzankami z bagietki.