Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Warstwowa sałatka gyros

Ilość porcji: ok. 4 - 5

Czas przygotowania: 30 min. 

 

SKŁADNIKI

  • 800 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 30 gramów przyprawy gyros
  • 150 g ogórków z sałatki szwedzkiej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 150 g kapusty pekińskiej
  • 2 średnie marchewki 
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 opakowanie ostrej zupy błyskawicznej o smaku kurczaka curry

Sos:

  • 1 łyżka majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 50 ml śmietanki 36%
  • łyżka siekanego koperku

WYKONANIE:

Piersi z kurczaka umyj pod zimną, bieżącą wodą. Osusz je ręcznikiem papierowym i usuń ewentualne włókna i chrząstki. Oczyszczone piersi z kurczaka pokrój na kawałki, przełóż do miski i wsyp przyprawę gyros. Wymieszaj. Smaż na  rozgrzanym oleju około 10 minut co jakiś czas mieszając. Gotowe mięso zdejmij z patelni i  odstaw do przestudzenia. 

Przygotuj sos. Do  miseczki przeciśnij przez praskę obrany ząbek czosnku i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie i odstaw. 

Makaron z zupki chińskiej połam do miseczki na mniejsze kawałki. Dodaj przyprawy z opakowania i zalej wrzącą wodą do pokrycia. Przykryj talerzykiem lub pokrywką i odstaw na 15 min. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, z kolei cebulę pokrój w kostkę. 

Na dno przezroczystego, szklanego naczynia o pojemności ok. 2,5 litra wyłóż połowę kawałków kurczaka gyros. Na mięso kurczaka wyłóż połowę odsączonych i pokrojonych na mniejsze kawałki plastry ogórków sałatki szwedzkiej. Odlej zalewę z kukurydzy i rozłóż połowę po całej powierzchni naczynia. Następnie rozłóż warstwę połowy porcji marchewki, makaronu z zupki chińskiej i posyp cebulą. Wylej na całej powierzchni połowę sosu czosnkowego. Rozłóż połowę posiekanej kapusty pekińskiej. Powtórz wszystkie warstwy jeszcze raz. Gotową sałatkę udekoruj świeżo posiekanym koperkiem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!