Ilość porcji: ok. 4 - 5
Czas przygotowania: 30 min.
SKŁADNIKI
Sos:
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka umyj pod zimną, bieżącą wodą. Osusz je ręcznikiem papierowym i usuń ewentualne włókna i chrząstki. Oczyszczone piersi z kurczaka pokrój na kawałki, przełóż do miski i wsyp przyprawę gyros. Wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju około 10 minut co jakiś czas mieszając. Gotowe mięso zdejmij z patelni i odstaw do przestudzenia.
Przygotuj sos. Do miseczki przeciśnij przez praskę obrany ząbek czosnku i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie i odstaw.
Makaron z zupki chińskiej połam do miseczki na mniejsze kawałki. Dodaj przyprawy z opakowania i zalej wrzącą wodą do pokrycia. Przykryj talerzykiem lub pokrywką i odstaw na 15 min. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, z kolei cebulę pokrój w kostkę.
Na dno przezroczystego, szklanego naczynia o pojemności ok. 2,5 litra wyłóż połowę kawałków kurczaka gyros. Na mięso kurczaka wyłóż połowę odsączonych i pokrojonych na mniejsze kawałki plastry ogórków sałatki szwedzkiej. Odlej zalewę z kukurydzy i rozłóż połowę po całej powierzchni naczynia. Następnie rozłóż warstwę połowy porcji marchewki, makaronu z zupki chińskiej i posyp cebulą. Wylej na całej powierzchni połowę sosu czosnkowego. Rozłóż połowę posiekanej kapusty pekińskiej. Powtórz wszystkie warstwy jeszcze raz. Gotową sałatkę udekoruj świeżo posiekanym koperkiem.