Liczba porcji: ok. 40 sztuk
Czas przygotowania: 75 minut
Dodatkowe informacje: wegetariańskie, bez cukru, bezglutenowe
Ciasto na pierogi:
Farsz:
Dodatkowo:
Ciasto na pierogi z mąki ryżowej
Mąkę ryżową przesyp do miski, wymieszaj z solą, zalej wrzątkiem i energicznie wymieszaj łyżką, aż cały płyn się wchłonie, a mąka zbije. Następnie przykryj ściereczką i odstaw na kwadrans. W tym czasie przygotuj farsz. Kolejno wyrób ciasto ręcznie, skrapiając je uprzednio oliwą.
Farsz do pierogów
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć drobno posiekany czosnek. Smaż krótką chwilę, a następnie partiami wrzucaj liście szpinaku. Gdy liście się skurczą, a woda odparuje szpinak dopraw gałką muszkatołową oraz pieprzem do smaku. Odstaw do wystudzenia i kolejno dodaj pokruszony ser feta i wymieszaj.
Pierogi
Ciasto na pierogi rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie. Wytnij okręgi i do każdego nałóż po łyżeczce farszu. Złóż na pół i sklej boki. Pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku przez około 3 minuty od wypłynięcia. Gotowe podawaj z odrobiną masła i posypane posiekaną natką pietruszki.