Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Placki z cukinii

Ilość porcji: ok. 15 sztuk

Czas przygotowania: 30 min. 

 

SKŁADNIKI

  • 600 g cukinii (2 małe)
  • ½ cebuli
  • 4 łyżki mąki pszennej (40 g)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia 

WYKONANIE:

Cukinię umyj, osusz i zetrzyj do miski na tarce o grubych oczkach. Dodaj drobno posiekaną cebulę, sporą szczyptę soli, wymieszaj i odstaw na 15 minut. 

Po tym czasie odciśnij cukinię w dłoniach z nadmiaru wody i przełóż do czystej miski. Dodaj mąkę, bułkę tartą, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Nakładaj po łyżce masy i smaż placuszki ok. 2 - 3 minuty z każdej strony na rumiany kolor. Od razu podawaj! 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!