Ilość porcji: 4-5
Czas przygotowania: 40 min
Dodatkowe informacje: bez glutenu, bez nabiału, bez cukru
W garnku o nieprzywierającej powłoce rozgrzej olej kokosowy. Cebulę obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka z olejem. Smaż na złoty kolor. Ziemniaki obierz, pokrój w mniejszą kostkę i dodaj do cebuli. Czosnek obierz, pokrój na kawałki i dodaj do garnka z warzywami. Całość mieszaj co jakiś czas, dusząc pod przykryciem na małym ogniu ok. 4-5 minut. Dodaj imbir, soczewicę, wlej bulion, mleko kokosowe i gotuj do momentu, aż bataty i soczewica będą miękkie. Całość zblenduj do uzyskania gładkiego kremu. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolej więcej bulionu. Dopraw ksylitolem, słodką mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Możesz dodać posiekaną w bardzo drobną kosteczkę papryczkę chili.