Ilość porcji: 2
Sos:
Bagietkę pokrój na kromki, posmaruj masłem z jednej strony i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na bagietkę zetrzyj osypki i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200ºC ok. 10 - 15 minut, na rumiany kolor. Grzanki wyłóż z piekarnika i lekko przestudzone pokrój w kostkę.
Sałatę porwij na mniejsze kawałki i umieść w misce. Dodaj pokrojoną na plasterki rzodkiewkę oraz obranego i pokrojonego na półplasterki ogórka. Mozzarellę odsącz z zalewy, pokrój w cienkie półplasterki i poukładaj na sałatce. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, wlej połowę sosu i delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż na talerze, skrop resztą sosu i posyp grzankami z oscypkiem. Od razu podawaj.
Sos:
Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jogurtem, majonezem, musztardą i sokiem z cytryny. Dopraw solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wymieszaj.
Sałatka stanowić może doskonały dodatek do dań mięsnych z grilla.