Ilość porcji: 8
Odciąć liście botwiny od buraków. Buraki obrać i posiekać na cienkie plasterki. Plastry buraków ułożyć na papierze do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 5-6 minut. Co jakiś czas należy obracać plastry, aby się nie przypaliły. W tym czasie na patelni z masłem, podsmażyć cebulę posiekaną w drobną kosteczkę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekane łodygi botwinki. Smażyć 2-3 minuty, dodać liście kolendry. Doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Na dużej blaszce rozłóż arkusz papieru do pieczenia, na nim połóż 2 prostokąty z ciasta francuskiego. Zostawiając rant na bokach ułóż wypieczony plastry buraka oraz podsmażoną botwinkę. Wierzch posyp pokruszonym serem pleśniowym. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut.
Gotowe tarty skrop oliwą i posyp tartym serem cheddar.