Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Ryba grillowana z cukinią

Czas przygotowania: 2h

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

  • 4 kawałki pstrąga łososiowego każdy po ok. 200 g 
  • 150 g pasty Wawrzyniec z czerwoną papryką
  • 2 cukinie
  • świeży koperek
  • 2 łyżki sezamu
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

WYKONANIE:

Filety opłucz. Pastą z czerwonej papryki obficie posmarujemy kawałki ryby, posyp sezamem i wstaw do lodówki na ok. 1-2 godziny. Po tym czasie filety ułóż skórą do dołu i grilluj pod przykryciem w zależności od grubości ryby ok. 12-15 minut. Pod koniec smażenia można odwrócić kawałki łososia skórą do góry by na mięsie utworzyły się charakterystyczne dla grilla paseczki. Wierzch posyp posiekanym koperkiem. Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry około 2-3 mm. Posmarujemy oliwą z dwóch stron. Kładź na rozgrzaną patelnię grillową i smaż z dwóch stron aż cukinia się zarumieni. Cukinię podawaj z kawałkiem ryby.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!