Pasztet z soczewicy i warzyw z kiełkami rzodkiewki
Kategoria: śniadanie
Czas: 2 godziny Ilość porcji: 8 Dodatkowe informacje: bez glutenu, bez cukru, wegańskie, bez nabiału/laktozy
SKŁADNIKI
½ szklanki czerwonej soczewicy
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
1 cebula
1 łyżeczka majeranku Bolinero
½ łyżeczki ostrej papryki Bolinero
½ łyżeczki kolendry Bolinero
3 łyżki mielonego lnu
1 szklanka bulionu z warzyw
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka oliwy z oliwek La Carezza
sól do smaku
DODATKOWO
opakowanie kiełków rzodkiewki
chrzan
PRZYGOTOWANIE
Marchew, seler i pietruszkę obierz i pokrój w mniejsze cząstki. Wymieszaj je z oliwą i wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz do miękkości (około 45 minut), mieszając je od czasu do czasu.
W tym czasie na oleju kokosowym podsmaż drobno posiekaną cebulę. Wsyp soczewicę i wlej część bulionu. Gotuj powoli na małym ogniu, często mieszając i dolewając powoli bulion. Gdy soczewica będzie już miękka i zacznie się rozpadać, odstaw patelnię.
Upieczone warzywa przełóż do miski wraz z gotową soczewicą. Zmiksuj blenderem na pastę.
Len wymieszaj z ½ szklanki wrzątku i odstaw na 5 minut. Następnie dodaj do reszty składników wraz z przyprawami. Dokładnie wymieszaj i posól do smaku.
Małą keksówkę o wymiarach około 10x24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż gotową masę i wstaw do piekarnika. Piecz 45-60 minut w 180ºC do „suchego patyczka”. Następnie wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Gotowy pasztet krój na plastry i podawaj z chrzanem oraz kiełkami rzodkiewki.