Ilość porcji: 4
Czas: 1 h
Dodatkowe informacje: wegańskie, wegetariańskie, bez cukru, bezglutenowe
Zupa krem
Prażona ciecierzyca
Zupa krem
Umyte i wysuszone pomidory poprzekrawaj wzdłuż na połówki, a następnie wstaw do żaroodpornego naczynia. Z wierzchu polej oliwą z oliwek, posyp solą oraz pieprzem i wrzuć kilka posiekanych listków bazylii oraz pokrojone w mniejsze kawałki ząbki czosnku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz przez około 20-25 minut. Następnie przesyp do kielicha blendera, dodaj pozostałą bazylię i zmiksuj na gładki krem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy krem przetrzyj przez sito. Następnie przełóż na talerze i podawaj z łyżką śmietany, prażoną ciecierzycą i świeżymi ziołami.
Prażona ciecierzyca
Ciecierzycę wymieszaj ze wszystkimi przyprawami i olejem kokosowym. Przesyp do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC (najlepiej 20 minut przed pomidorami). Piecz przez około 40-45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się chrupiąca.