Czas: 40 minut
Ilość porcji: 2-3
Do podania:
*Salsa pomidorowa:
Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Marchewki obierz i pokrój w słupki, jak na frytki. Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Jajko wymieszaj z wodą i wlej na płaski talerz. Na drugi talerz wsyp parmezan. Każdy kawałek frytki zanurz w jajku, a następnie w parmezan. Ułóż na blaszce do pieczenia tak, aby marchewki się nie stykały. Posyp solą, pieprzem i wstaw do piekarnika na 15-20 minut, obracając jeden raz, aż uzyskasz ciemnobrązowy kolor. Marchewki wyjmij z piekarnika i ułóż na talerzu lub desce. Podawaj z kwaśną śmietaną lub salsą pomidorową. Dodatkowo podaj warzywa tj. kawałki awokado, papryki itp. oraz posyp ziołami np.: kolendrą. Natychmiast podawaj.
*Salsa pomidorowa: W kielichu blendera umieść pomidory, pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki, obrany czosnek, zioła, sól, sok wyciśnięty z limonki oraz oliwę. Zmiksuj tak, aby były widoczne cząstki warzyw, nie na gładkie puree. Przelej salsę do sita i pozostaw, aż nadmiar soku odcieknie. Przełóż do miseczki i podawaj.