Ilość porcji: 3 - 4
Czas przygotowania: ok. 45 min
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Buraki obierz ze skóry lub dobrze wyczyść i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do naczynia do zapiekania. Buraki skrop 1 łyżką oliwy z oliwek i wymieszaj.
Ziemniaki wyczyść i pokrój na większe kawałki. Kawałki ziemniaków powinny być większe niż buraków, bo upieką się szybciej. Marchewkę umyj i osusz. Warzywa przełóż osobnego naczynia do zapiekania i skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek, wymieszaj. Do warzyw nie dodawaj soli, bo sos będzie słony.
Naczynie z burakami wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. Następnie włóż naczynie z ziemniakami i marchewką, zapiekaj razem z burakami ok. 30 - 40 minut. Sprawdź pod koniec czy warzywa są wystarczająco miękkie. Jeśli nie wydłuż czas.
W czasie, kiedy warzywa są w piekarniku przygotuj sos. W blenderze zmiksuj oliwki, bazylię, koperek, czosnek, musztardę, oliwę i ocet. W razie potrzeby, jeśli sos będzie za gęsty, dolej odrobinę wody lub zalewy z oliwek. Ułatwi to również miksowanie sosu. W razie potrzeby dodaj pieprz lub łyżeczkę miodu.
Gdy warzywa będą gotowe, przełóż je do dwóch osobnych misek. Ten zabieg jest po to, aby ziemniaki i marchewka przy mieszaniu z burakami i sosem nie zmieniły koloru pod wpływem soku z buraków. Sos wlej do obu misek z warzywami i wymieszaj.
Na talerz wyłóż porcję ziemniaków z marchewką i buraków, tak by ładnie się wymieszały i od razu podawaj.