Ilość: 1 porcja Czas: 15 min Dodatkowe informacje: bez glutenu, bez cukru, wegańskie, bez nabiału/laktozy
SKŁADNIKI
Omlet:
2 płaskie łyżki mąki lnianej
2 płaskie łyżki mąki kokosowej
1 łyżeczka ulubionych ziół Bolinero
¼ łyżeczki soli
½ szklanki wody
olej kokosowy do smażenia
Twarożek z tofu:
100 g tofu
1 ząbek czosnku
kilka rzodkiewek
szczypiorek
czerwona papryka
kilka kropli soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Omlet:
Suche składniki wymieszaj ze sobą. Następnie wlej wodę, energicznie zamieszaj i odstaw na 5 minut. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, a jednocześnie dać się rozprowadzić. W razie potrzeby dolej więcej wody lub dosyp mąki.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wylej lniano-kokosową mieszankę. Wyrównaj ją szpatułką. Omlet smaż z obu stron na złoto.
Twarożek z tofu:
Tofu pokrusz do miseczki, dodaj otarty ząbek czosnku, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp posiekaną rzodkiewkę i szczypiorek.
Omlet posmaruj twarożkiem. Na wierzchu poukładaj pokrojoną paprykę i plasterki rzodkiewki.