Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Omlet lniano-kokosowy z twarożkiem z tofu

Ilość: 1 porcja
Czas: 15 min
Dodatkowe informacje: bez glutenu, bez cukru, wegańskie, bez nabiału/laktozy

SKŁADNIKI

Omlet:

  • 2 płaskie łyżki mąki lnianej
  • 2 płaskie łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka ulubionych ziół Bolinero
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki wody
  • olej kokosowy do smażenia

Twarożek z tofu:

  • 100 g tofu
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka rzodkiewek
  • szczypiorek
  • czerwona papryka
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Omlet:

  1. Suche składniki wymieszaj ze sobą. Następnie wlej wodę, energicznie zamieszaj i odstaw na 5 minut. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, a jednocześnie dać się rozprowadzić. W razie potrzeby dolej więcej wody lub dosyp mąki.
  2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wylej lniano-kokosową mieszankę. Wyrównaj ją szpatułką. Omlet smaż z obu stron na złoto.

Twarożek z tofu:

  1. Tofu pokrusz do miseczki, dodaj otarty ząbek czosnku, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp posiekaną rzodkiewkę i szczypiorek.
  2. Omlet posmaruj twarożkiem. Na wierzchu poukładaj pokrojoną paprykę i plasterki rzodkiewki.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!