Ilość porcji: 3-4 porcje
Pieczone pomidorki:
Na sos/dressing:
Sos:
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miseczki. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i odstaw na czas przygotowania sałatki.
Sałatka:
Ziemniaki dokładnie umyj, ugotuj w łupinach w lekko osolonej wodzie. Gotuj do momentu, aż będą al’dente, czyli jeszcze lekko twarde. Po przestudzeniu pokrój ziemniaki na ćwiartki, przełóż do miski, wlej olej i dodaj przyprawy: paprykę w proszku, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszaj i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Razem z ziemniakami zapiecz pomidorki. Pomidorki umyj, przekrój na połowę i przełóż do miseczki. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i oliwę. Wymieszaj i przełóż na blaszkę obok ziemniaków. Ziemniaki zapiekaj przez ok. 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni, z kolei pomidory ok. 10 minut w tej samej temperaturze. W połowie pieczenia przemieszaj ziemniaki, aby się równo podpiekły.
Do miski dodaj mieszanką sałat, upieczone ziemniaki, pokrojony na mniejsze kawałki ser pleśniowy oraz orzechy. Delikatnie wymieszaj. Na wierzchu poukładaj pieczone pomidorki i polej sosem przed samym podaniem.