Liczba porcji: ok. 30 sztuk
Czas przygotowania: 90 minut + 2 h oczekiwania
Dodatkowe informacje: wegetariańskie
Ciasto:
Nadzienie:
Sos migdałowo-makowy:
Nadzienie
Mak zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Następnie odsącz z wody, przeciskając go przez gazę i zmiel dwukrotnie za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Przesyp do miski. Migdały zetrzyj za pomocą blendera na mąkę. Dodaj do maku wraz z rodzynkami. Masę przypraw skórką pomarańczową, miodem i cynamonem oraz wlej rozpuszczone masło. Bułkę namocz w gorącym mleku i dodaj do masy makowej. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 1-2 h do lodówki.
Ciasto
Mąkę przesyp do miski, dodaj sól oraz olej, wbij jajko i zacznij powoli zagniatać ciasto, wlewając powoli wodę. Ciasto wyjmij na stolnicę, podsypaną uprzednio mąką i zagnieć, aż będzie miękkie i elastyczne. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj cienko ciasto. Powycinaj z niego spore okręgi o średnicy ok. 8 cm. Na środek każdego ułóż po łyżeczce masy makowej i zawiń, formując sakiewki i skręcając je, łapiąc za wierzchołek. Pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Sos migdałowo-makowy
Migdały zmiel na mąkę za pomocą blendera. Następnie połącz z miodem, jogurtem i makiem. Sos podawaj wraz z pierogami.