Ilość porcji: 4
Sos:
Buraki obierz i pokrój na cieniutkie plasterki. Warto użyć mandoliny, im cieńsze plastry tym lepsze. Plasterki buraków przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop olejem lub oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Plastry włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmij buraki i odstaw do wystudzenia.
Do miski przełóż umytą mieszankę sałat. Dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Pokrój w kostkę ser pleśniowy dodaj do miski. Winogrona przekrój na połówki. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni, odstaw do wystudzenia. Na łyżce oleju podsmaż kiełki ok. 5 minut. Posyp je solą i odstaw do wystudzenia. Wystudzone buraki posiekaj na mniejsze kawałki dodaj do sałatki. Wierzch sałatki posyp prażonymi kiełkami oraz orzechami włoskimi. Wlej sos. Wymieszaj. Sałatka smakuje lepiej jeśli odstawi się ją na ok. 1h.
Sos: Wszystkie składniki na sos wymieszaj.