Ilość porcji: 4 porcje
Dodatkowo:
*Bulion warzywny:
Bulion gotuj z żeberkami na małym ogniu, ok. 30 minut. Dodaj kiełbasę i gotuj ok. 25 minut. Wlej żur i kontynuuj gotowanie kolejne 15 minut. W połowie gotowania dodaj majeranek oraz czosnek pokrojony na mniejsze kawałki. Zupę zdejmij z palnika i dodaj śmietanę. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Kiełbasę wyjmij z zupy, pokrój w plastry i dodaj ponownie do zupy. Żurek podawaj z jajkiem i grzankami czosnkowymi.
*Bulion warzywny:
Warzywa obierz, opłukaj i umieść w garnku. Dodaj por i zalej wodą. Całość zagotuj i dodaj przyprawy: sól, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Cebulę opal na palniku kuchenki lub zapiecz w piekarniku i włóż do garnka z warzywami. Dodaj suszone borowiki, natkę pietruszki, lubczyk i masło. Garnek przykryj pokrywką, tak aby była nieco uchylona. Gotuj na małym ogniu ok. 1 h, aż warzywa będą miękkie. Zdejmij z palnika, a po 30 minutach odcedź.
Grzanki oscypkowe z czosnkiem:
Do masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i wymieszaj. Bagietkę pokrój na kromki i posmaruj z jednej strony masłem czosnkowym. Poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na bagietkę zetrzyj osypki i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200ºC ok. 10 - 15 minut, na rumiany kolor. Grzanki wyłóż z piekarnika i od razu podawaj.
Zobacz też: WIELKANOCNY ŻUREK Z KIEŁBASĄ I JAJKIEM