Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 6-7 dużych pomidorów
Z pomidorów zetnij górną część. Łyżką wydrąż ze środka miąższ z pestkami, tak aby nie naruszyć skórki. Wydrążone części nie będą już potrzebne. Możesz wykorzystać je do innego dania np. zupy.
Ryż ugotuj w osolonej wodzie, tak aby był delikatnie twardy i odcedź na drobnym sicie.
Cebulkę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na oleju na złoty kolor. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Do cebuli dodaj czosnek i chwilkę podsmaż. Dodaj mięso z indyka i smaż co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaj czerwoną paprykę. Całość dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Zdejmij patelnię z kuchenki i dodaj bazylię oraz pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę.
Farszem napełnij wydrążone pomidory i przykryj odciętymi wcześniej „czapeczkami”. Żaroodporną foremkę natłuść oliwą, poukładaj pomidory i zapiekaj w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu aż pomidory będą miękkie.