Czas: 1h min
Ilość: 4-5 porcji
Soję wsyp do miseczki, zalej wodą, aby cała była zanurzona. Zostaw na noc. Drugiego dnia rankiem wymień wodę i gotuj soję do miękkości. Paprykę umyj i wysusz. Włóż do żaroodpornego naczynia razem z ząbkami czosnku i świeżymi gałązkami tymianku. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 35-40 minut, aż papryka miejscami wyraźnie się przypali. Przestygniętą paprykę obierz, odrzuć trzonek i gniazdo nasienne.
Podpieczoną paprykę razem z czosnkiem i soją wrzuć do blendera, dodaj olej lniany i przyprawy. Całość zblenduj na gładką pastę. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, można dodać trochę wody, w której gotowana była soja. Pastę przypraw solą i pieprzem. Podawaj z kiełkami brokułu.