Czas przygotowania: 45 min
Liczba porcji: ok. 60 sztuk
Dodatkowo
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor. Przełóż do miseczki. Obrane i ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do większej miski. Wbij jajka, dodaj mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, podsmażoną cebulkę i wymieszaj mikserem. Dopraw masę solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz mieloną, słodką papryką. Jeśli ciasto po wymieszaniu jest zbyt rzadkie - dodaj więcej bułki tartej. Finalnie ciasto powinno być gęste, podobnie jak na kluski śląskie, ale odrobinę mniej zwarte.
Do garnka wlej olej tak, aby kulki po wrzuceniu były całkowicie zanurzone. Uformuj z ciasta kulki, nieco większe od orzecha włoskiego. Wrzucaj po 10-15 sztuk i smaż na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Wyjmij kulki i odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, od razu podawaj.
Jeśli temperatura oleju będzie zbyt wysoka, kulki mogą pękać!