Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Zapiekana cukinia z pomidorami i serem pleśniowym

Czas przygotowania: 30 min

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 1 pomidor
  • 1 jajko
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól, pieprz i oliwa z oliwek
  • listki świeżej bazylii

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Cukinię przepołów, łyżeczką wydrąż i usuń nasiona. Posyp solą i pieprzem. Środek posmaruj oliwą z oliwek.

Ułóż w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i wstaw do piekarnika na 10 minut. W międzyczasie sparz pomidora i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę, przełóż do miski. Dodaj do pomidora posiekaną czerwoną cebulę oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Dodaj sól, pieprz i jajko. Wymieszaj i wyłóż na podpieczone cukinie. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz ok. 20 minut. Udekoruj listkami bazylii. Podawaj do razu.

SMACZNEGO!