Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Sushi z tuńczykiem, awokado i ogórkiem

Ilość porcji: 4 - 5

Czas przygotowania: 45 min

 

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 200 g ryżu do sushi
  • sushi nori - listki prasowanych alg morskich
  • 1 długi ogórek
  • 1 małe, dojrzałe awokado
  • czarny sezam (opcjonalnie)

Zaprawa do ryżu:

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki soli

Do podania:

  • wasabi
  • sos sojowy

PRZYGOTOWANIE

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotuj zaprawę do ryżu. Składniki delikatnie podgrzej np. w mikrofali by cukier się rozpuścił. Uważaj by tego nie zagotować! Gorący ryż przełóż delikatnie do miski, odstaw do lekkiego wystudzenia. Wlej zaprawę i delikatnie wymieszaj by zaprawa dokładnie pokryła ziarenka ryżu.

Nori umieścić przy dolnej krawędzi maty bambusowej. Ułóż warstwę ryżu na nori pozostawiając 1 cm margines z góry i z dołu. Przy dolnej krawędzi ułóż wzdłuż cienkie paski ogórka, awokado i odcedzonego z zalewy tuńczyka. Ryż posyp delikatnie czarnym sezamem. Zawijaj w taki sposób, aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową na zewnątrz.

Zwinięte sushi pokrój na równe części. Podawaj z sosem sojowym i chrzanem wasabi.

SMACZNEGO!