Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Pieczone pierogi z soczewicą

Ilość porcji: ok. 15 - 18 sztuk

Czas przygotowania: 60 min 

Ciasto

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 100 g masła
  • 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 1 jajko 
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki soli 
  • 1 żółtko, do posmarowania pierożków

Nadzienie:

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 180 czerwonej soczewicy
  • 200 g marchewki 
  • sól
  • pieprz
  • 1 ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu 

WYKONANIE:

Masło umieść w misie miksera, dodaj mąkę pszenną, słodką paprykę, sól i miksuj do momentu aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i śmietanę. Zmiksuj do połączenia. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na czas przygotowania farszu.

Masło rozgrzej na patelni, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i podsmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i startą na grubych oczkach marchewkę. Duś pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Finalnie warzywa powinny być lekko twarde. Zdejmij patelnię z palnika i odstaw do wystudzenia. Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i dodaj do farszu. Całość dopraw solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Na koniec dodaj ketchup pikantny i wymieszaj. 

Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Wykrawaj krążki, nałóż farsz i zlepiaj pierogi. Na brzegu pieroga możesz wykonać wzór dociskając końcówką widelca. Gotowe układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz w temperaturze 170°C ok. 20 - 25 min. Gotowe podawaj na ciepło z ulubionym sosem lub na zimno np. jako przekąska do pracy. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!