Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Placuszki z mąki kukurydzianej z malinami

Ilość porcji: ok. 12

Czas przygotowania: 1,5 h

 

SKŁADNIKI

  • 160 g mąki pszennej
  • 120 g mąki kukurydzianej 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 40 g roztopionego, wystudzonego masła  
  • ok. 250 ml mleka* 
  • 2 jajka L
  • 125 g malin
  • 1 łyżka cukru pudru 

 

* mleka dodajemy tyle, aby uzyskać odpowiednią gęstość ciasta. W miarę upływu czasu surowe ciasto będzie gęstsze. 

WYKONANIE:

Żółtka umieść w misie miksera i dodaj cukier. Ubij na jasny kogel mogel. Wlej masło i zmiksuj do połączenia. Dodaj przesiane suche składniki: mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Cały czas miksując dodawaj suche składniki na przemian z mlekiem. Zmiksuj do połączenia. Na rozgrzaną patelnię o nieprzywierającej powłoce wylewaj niewielkie porcje ciasta. Na cieście od razu układaj kawałki malin. Placuszki smaż z obu stron na rumiany kolor. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!