Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Hummus z waflami

Ilość porcji: 1 miska 

Czas przygotowania: 15 min 

 

Składniki:

  • 170 g ciecierzycy
  • 80 g pasty tahini 
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 60 - 80 ml wody z gotowania ciecierzycy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)

Do podania:

  • wafle z ciecierzycy

WYKONANIE:

Ciecierzycę ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw do wystudzenia. Odsączoną ciecierzycę umieść w pojemniku melaksera lub blendera. Dodaj kilka łyżek wody z gotowania ciecierzycy i miksuj na pastę. Dodaj resztę w składników: pastę tahini, czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz i kumin (kmin rzymski). Miksując stopniowo dodawaj więcej zalewy, aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty. Podawaj z waflami z ryżowymi lub z ciecierzycy.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!