Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Kanapka z grillowanym tofu i pastą Wawrzyniec z suszonymi pomidorami

Ilość porcji: 3

Czas przygotowania: 40 min.

 

SKŁADNIKI

  • 1 kostka (180 g wędzonego tofu) 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne 
  • 1 łyżka miękkiego masła 
  • 1 bagietka pełnoziarnista
  • 2 pomidory rzymskie
  • garść rukoli
  • garść kiełków rzodkiewki 
  • 1 mała, czerwona cebula
  • 1 słoiczek pasty Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną

WYKONANIE:

Tofu pokrój w plastry. W miseczce wymieszaj: sos sojowy, miód, olej sezamowy, i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mieloną paprykę i pieprz cayenne. Wymieszaj i przełóż do marynaty plastry tofu. Odstaw na 20 minut. Następnie grilluj z obu stron na złoty kolor. 

Bagietkę podziel na mniejsze części. Każdą z nich przekrój wzdłuż na połowę. Możesz też pokroić ją na ukos w grubsze kromki. Posmaruj masłem i grilluj aby bułka chyba chrupiąca. Ciepłą kromkę pieczywa posmaruj pastą z suszonymi pomidorami i żurawiną. Umieść kolejno plastry tofu, pomidora, czerwonej cebuli, nieco rukoli, kiełków i przykryj drugą kromką. Od razu podawaj!

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!