Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Sałatka z tuńczykiem, pieczonym burakiem i jajkiem

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 20 min

 

SKŁADNIKI

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 małe buraki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pestek słonecznika

 Sos:

  • 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
  • sól
  • pieprz

 

WYKONANIE:

Jajka włóż do ciepłej wody i gotuj ok. 4,5 minuty od momentu zagotowania wody. Zalej zimną wodą i obierz ze skorupek. Buraczki pojedynczo zawiń w folię, poukładaj na blaszce z piekarnika i piecz w 200 stopniach około 1 godzinę. Wystudzone obierz i pokrój w cienkie plasterki. Szpinak umieść na talerzach lub w miseczkach. Umieść na nim kawałki odsączonego z zalewy tuńczyka, plasterki buraków oraz zrumienione na suchej patelni pestki słonecznika. Następnie dodaj przepołowione jajko.

Składniki sosu połącz w miseczce i skrop nim sałatkę. Danie podawaj z chrupiącym pieczywem pełnoziarnistym.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!