Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Pączki z bitą śmietaną

Liczba porcji: ok. 12 sztuk
Czas przygotowania: 45 min 

SKŁADNIKI na pączki z bitą śmietaną 

Ciasto:

  • 250 g mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 40 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki spirytusu

Dodatkowo:

  • 600 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6-7 kostek smalcu lub 1 litr oleju
  • cukier puder do oprószenia pączków

Zobacz też: PĄCZKI Z KONFITURĄ RÓŻANĄ 

PRZYGOTOWANIE PĄCZKÓW Z BITĄ ŚMIETANĄ 

Mleko podgrzej, aby było ciepłe, nie gorące. Wlej do miseczki, dodaj pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i wymieszaj. Wstaw miseczkę do garnka z bardzo ciepłą wodą, dzięki temu rozczyn szybciej zacznie pracować. Odstaw na ok. 15 min. Mąkę przesiej do miski i dodaj sól. W osobnej misce utrzyj jajko i żółtka z pozostałym cukrem na białą i puszystą pianę. Do miski z mąką wlej wyrośnięty rozczyn i wymieszaj drewnianą/silikonową łyżką. Dodaj ubite jajka i wyrabiaj ręką (ok. 15 min.) lub końcówką do ciasta drożdżowego (ok. 10 min). Jeśli ciasto wydaje Ci się gęste możesz dodać więcej mleka, max. 4 łyżki. Wyrobione poprawnie ciasto powinno odstawać od ręki. Dodaj do ciasta roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Wyrabiaj do całkowitego połączenia się składników. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 h – 1,5 h do podwojenia objętości. Stolnicę podsyp mąką, wyłóż ciasto i powygniataj przez ok 2-3 minuty, aby “odgazować” ciasto. Rozpłaszcz ciasto na placek na grubość 2 cm. Najlepiej wałkiem. Wykrawaj szklanką lub ringiem o średnicy 6 – 6,5 cm kółka. Z pozostałego ciasta ponownie ulep kulę, zagnieć, rozpłaszcz i powykrawaj kółka. Układaj je na stolnicy w odstępach, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 min.

15 minut przed końcem wyrastania pączków rozgrzej smalec/olej do temperatury 170 stopni. My smażymy zawsze na smalcu. Przygotuj talerze wyłożone papierowym ręcznikiem i łyżkę cedzakową. Wyrośnięte pączki wkładaj do tłuszczu. Smaż jednocześnie maksymalnie 5 pączków, aby zbytnio nie obniżać temperatury oleju. Smaż ok. 2-3 minuty z każdej strony. Pączki wyjmij z tłuszczu łyżką cedzakową i umieść na papierowych ręcznikach. Wystudzone przekrój na połowę. Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Nałóż do rękawa cukierniczego, wyszprycuj krem. Pączki posyp cukrem pudrem, podawaj od razu.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!