Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Keks świąteczny

Ilość porcji: 12 -15 kawałków

Czas przygotowania: 2 h

 

Składniki (forma o wymiarach 12 cm x 31 cm):

  • 280 mąki pszennej + 2 łyżki do obtoczenia bakalii
  • 200 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 50 ml rumu
  • 300 g ulubionych bakalii

Przygotowanie:

Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 15 min, następnie dobrze odsącz, osusz i obtocz w mące. Posiekaj bakalie I wymieszaj razem z rodzynkami. Masło z cukrem utrzyj na jasną puszystą masę. Cały czas mieszając mikserem, dodawaj po jednym jajku, a następnie skórkę otartą z pomarańczy, przesianą mąką z sodą oraz proszkiem do pieczenia i rum. Na koniec dodaj przygotowane bakalie, dokładnie wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 60 min, do suchego patyczka. Gotowe, wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Przechowuj w temperaturze pokojowej, przykryte ściereczką.

SMACZNEGO!