Liczba porcji: 1 mazurek
Czas przygotowania: 2 h
Ciasto kruche:
Nadzienie:
Ciasto kruche:Masło dokładnie utrzyj mikserem z cukrem pudrem i żółtkami, następnie dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Połącz ciasto w jednolitą kule, jeśli ciasto się nie klei dodaj łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto kruche zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż na spód, z pozostałego ciasta przygotuj dwa cienkie wałki i zapleć je naprzemiennie. Nałóż zaplecione ciasto na boki ciasta, stworzy nam się charakterystyczny rant. Spód ciasta nakłuj widelcem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piecz ok. 15 - 20 minut.
Po ostudzeniu posmaruj masą kajmakową. Wierzch udekoruj posiekanymi suszonymi bakaliami.
Zobacz też: WIELKANOCNE JAJKA Z CZEKOLADY