Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciasteczka walentynkowe z dżemem

Liczba porcji: ok. 25 ciasteczek

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 60 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • marmolada

PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj razem mąkę i cukier puder. Dodaj posiekane masło i przez chwilę rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je w folię i wstaw na 30 minut do lodówki.
Po schłodzeniu rozwałkuj i wykrawaj foremką kwadraty o boku 6 cm. Na środek każdego kwadratu nałóż łyżeczkę marmolady. Do środka zegnij 3 rogi, tak aby ciastka kształtem przypominały otworzoną kopertę.
Na środku nałóż wykrojone małą foremką serduszko. Ciastka piecz w 180 stopniach ok. 10-13 minut. Wystudzone posyp cukrem pudrem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!