Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Ciasteczka dyniowe z kawałkami czekolady

Ilość porcji: 25 sztuk

Czas przygotowania: 1h

 

SKŁADNIKI

  • 100 g masła, roztopionego
  • 100 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 150 g drobnego, brązowego cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 120 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady deserowej

WYKONANIE:

Do pierwszej miski wlej masło, dodaj puree z dyni, jajko i brązowy cukier. Wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia. Do drugiej miski przesiej suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i mielony cynamon. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj szpatułką do połączenia. Wsyp czekoladę i ponownie wymieszaj. Ciasto wstaw na 30 minut do lodówki. 

Piekarnik nagrzej do 180 stopni z funkcją góra - dół bez termoobiegu. Ze schłodzonego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Kulki lekko spłaszcz łyżką lub palcami. Piecz około 10 - 12 minut na rumiany kolor. Studź na kratce. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!