Ilość porcji: ok. 12
Czas przygotowania: 1,5 h
SKŁADNIKI
Spód:
Orange curd:
Masa serowa:
Warstwa śmietanowa:
WYKONANIE:
Spód:
Ciasteczka i orzechy rozdrobnij w malakserze na piasek. Dodaj roztopione masło i ponownie zmiksuj. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłóż papierem, zapnij obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na dno wyłóż ciasteczka i uklep. Wstaw do lodówki.
Orange curd:
W garnuszku wymieszaj jajko z płynnymi składnikami. Dodaj cukier, skórkę otartą z pomarańczy i masło. Ustaw na palniku i na niewielkiej mocy podgrzewaj mieszając do ok. 85 stopni C. Nie gotuj. Curd powinien lekko zgęstnieć. Przełóż do miseczki i odstaw do wystudzenia.
Masa serowa:
Piekarnik nagrzej do 150 stopni C, funkcja grzania góra-dół bez termoobiegu. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zblenduj w malakserze lub blenderem ręcznym razem ze słodzonym mlekiem skondensowanym na gładką, aksamitną masę. Przełóż całość do misy miksera, dodaj pozostałe składniki: orange curd i skrobię ziemniaczaną. Miksując na średnich obrotach miksera dodawaj jajka, jedno po drugim. Całość zmiksuj do otrzymania gładkiej masy serowej.
Masę wylej na schłodzony, ciasteczkowy spód. Wyrównaj powierzchnię i piecz około 50 - 60 minut. Upieczony sernik studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie schładzaj przez całą noc w lodówce.
Warstwa śmietanowa:
Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Z wody i cukru przygotuj syrop: umieść składniki w garnuszku i zagotuj. Zdejmij syrop z palnika i odstaw do wystudzenia. Do miski przełóż śmietanę, dodaj wystudzony syrop i wymieszaj rózgą kuchenną. Żelatynę rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej. Dodaj do niej 2 łyżeczki śmietany i wymieszaj. Przelej całość z powrotem do miski ze śmietaną i wymieszaj. Śmietanę wylej na schłodzony sernik i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na godzinę. Gotowy sernik udekoruj ciasteczkami korzennymi.
NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!