Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia.
W malakserze miksujemy ciasteczka i dodajemy masło. Wszystko miksujemy do połączenia składników.
Ciasteczka z masłem wysypujemy do wcześniej przygotowanej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, również boki wykładamy papierem do pieczenia.
Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.
Masa
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza (thermoobieg)
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki i ucieramy na jednolitą masę przez kilka minut. Masa musi być płynna i bez grudek.
Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Sernik pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy sernik przez 50 minut. Po tym czasie zostawiamy sernik jeszcze w piekarniku przez 10 min. Po tym czasie wyciągamy sernik do przestygnięcia.
Polewa
Do miseczki metalowej wbijamy jajka i żółtka i dosypujemy ksylitol i ustawiamy miseczkę na garnek z wodą, czyli przygotowujemy polewą w kąpieli wodnej. Ubijamy składniki to rozpuszczenia składników i dodajemy następnie masło, skórkę i sok z pomarańczy i dalej mieszamy.
Gdy masa nad trochę odparuje i zacznie gęstnieć ściągamy z ognia i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Najlepiej jeszcze wstawić ją do lodówki na całą noc.