Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1 dzień
Składniki:
Biszkopt:
Mus pistacjowy:
Nasączenie:
Krem maślany:
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 16 cm wyłóż papierem do pieczenia – tylko spód. Wystarczy umieścić na spodzie tortownicy papier, zapiąć na nim obręcz tortownicy, a pozostały papier z zewnątrz odciąć nożyczkami. Boków formy niczym nie smaruj.
Białka oddziel od żółtek i zacznij ubijać na sztywną pianę stopniowo dodawając cukier. Cukier zacznij dodawać, kiedy białka nieco się spienią. Cukier dodawaj stopniowo, dzięki temu w trakcie ubijania idealnie rozpuści się w białku. Finalnie piana powinna być sztywna i gęsta.
Do ubitej piany dodawaj po kolei żółtka, dalej miksując na niskich obrotach miksera – dosłownie kilka sekund. Dokładniej żółtka wmieszasz dodając składniki suche.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną. Składniki suche przesiej do misy z ubitymi jajkami i delikatnie wymieszaj. Ja robię to zazwyczaj w dwóch partiach po każdej dodanej delikatnie mieszając w jedną stronę, dosłownie kilka razy. Pamiętaj, że na spodzie miski jest najwięcej mąki. Kiedy całość dokładnie wymieszasz przełóż ciasto do tortownicy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC. Piecz około 30 minut lub dłużej do tzw. „suchego patyczka”.
Ciasto wyjmij z piekarnika i studź na kratce. Boki wystudzonego biszkoptu oddziel nożykiem od formy, odepnij obręcz tortownicy i zdejmij papier ze spodu ciasta. Wystudzony biszkopt przekrój na 4 blaty.
Mus pistacjowy:
Żółtka wymieszaj razem z cukrem. Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Mleko wlej do garnka i podgrzej. Część ciepłego mleka przelej do wymieszanych żółtek z cukrem, wymieszaj. Całość ponownie przelej do garnka. Na małej mocy palnika podgrzewaj do momentu aż krem angielski osiągnie 80 stopni. Gotowym kremem angielskim zalej posiekaną czekoladę i pistacje. Następnie dodaj napęczniałą żelatynę. Całość zblenduj na gładko. Dodaj sól. W osobnej misce ubij śmietankę. Ubitą wmieszaj w 2-3 partiach do bazy pistacjowej. Jeśli mus jest za rzadki, odstaw na kilkanaście minut do lodówki aby nieco stężał.
Składanie tortu:
Tort składaj w rancie lub tortownicy. Pierwszy krążek biszkoptu nasącz wodą wymieszaną z limonką. Następnie wyłóż 1/3 musu pistacjowego oraz 1/3 świeżych malin. Następnie nałóż drugi biszkopt, nasącz mus pistacjowy i maliny. Ponownie biszkopt, mus i maliny. Na koniec biszkopt i nasączenie. Gotowy, przełożony tort w rancie wstaw do lodówki na kilka godzin. Do stężenia.
Krem maślany:
Czekoladę rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej razem z barwnikiem i odstaw do wystudzenia. Masło ucieraj mieszadłem płaskim na jasną masę. Następnie dodawaj roztopioną czekoladę i miksuj do połączenia na średnich obrotach miksera. Krem najlepiej odstawić na 24h w temperaturze pokojowej i kolejnego dnia tynkować. W tym torcie 1/3 kremu maślanego zabarwiłam na biało a resztę na czerwono. Z białego kremu zrobiłam napis love i serca. Najlepiej z rękawa cukierniczego wycisnąć sobie serca i napis na papier do pieczenia. Następnie zmrozić. Zmrożone będą łatwo odchodzić od papieru. Przyklejałam każde serce za pomocą czerwonego kremu maślanego.
SMACZNEGO!