Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Jogurtowa panna cotta

Czas:  15 minut + 2 godziny tężenia
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

Panna cotta:

  • 4 łyżeczki żelatyny (12 g)
  • 40 ml zimnej wody
  • 170 ml mleka
  • 50 g cukru 
  • ziarenka wydrążone z ½ laski wanilii
  • 400 g kremowego jogurtu naturalnego Miletto

Galaretka z  truskawkowym puree:

  • 350 g świeżych truskawek
  • 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • 8 g żelatyny
  • 40 g zimnej wody

Do dekoracji: 

  • truskawki
  • świeże listki mięty
  • kremowy jogurt naturalny Miletto

PRZYGOTOWANIE

Panna cotta:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia. 

Mleko przelej do garnuszka, dodaj cukier i wydrążone ziarenka z laski wanilii. Podgrzej niemal do wrzenia i zdejmij z palnika. Dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj, do jej rozpuszczenia.  

Do lekko wystudzonego mleka dodaj jogurt naturalny Miletto i wymieszaj do połączenia. Przelej całość do dzbanuszka i napełnij szklanki umieszczone pod kątem. Możesz wykorzystać do tego np. kartonowe opakowanie po jajkach lub keksówkę. Pannna cottę wstaw do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc.

Galaretka z  truskawkowym puree:

Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Truskawki umyj, odszypułkuj i zblenduj na gładkie puree. Jeśli truskawki są mało słodkie dodaj nieco cukru. Żelatynę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali i dodaj do puree. Dokładnie wymieszaj. Rozdziel galaretkę do szklanek ze stężałą panna cottą. Wstaw ponownie do lodówki do stężenia.

Dekoracja:

Jogurtową panna cottę podawaj schłodzoną udekorowaną kleksem jogurtu naturalnego, świeżymi truskawkami i miętą. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!