Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Kruchy tort serce z owocami

Liczba porcji: ok. 5 - 6 sztuk
Czas przygotowania: 1 h + czas na schłodzenie ciasta 2 h

SKŁADNIKI na kruchy tort serce z owocami

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 zmielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru
  • 130 g zimnego masła
  • 1 małe jajko

Krem:

  • 150 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii

Dodatkowo:

  • bezy
  • świeże owoce
  • kwiaty np.: bratki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto kruche:
Mąkę przesiej do miski, dodaj migdały, sól, cukier, pokrojone w kostkę masło i siekaj nożem, aby powstała kruszonka. Dodaj jajko i połącz do uzyskania jednolitego ciasta. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce ok. 1h.
Ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na grubość ok. 4 mm w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Przenieś na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wycinaj ostrym nożem kształt większego serca. W środku wytnij mniejsze serce. Czynność wykrawania wykonuj bezpośrednio na blaszce, ponieważ w trakcie przenoszenia serca możesz go uszkodzić i zdeformuje się. Czynność powtórz z pozostałymi częściami ciasta, aby powstały 3 identyczne serca. Szablon dowolnych serc możesz wydrukować na papierze A4, wyciąć i przy ich pomocy wykroić serca z ciasta.
Wykrojone serca z ciasta ponownie włóż do lodówki, tym razem już na blaszce i pozostaw na 60 minut do schłodzenia.*
*Jeśli blaszka nie mieści się w lodówce możesz wsunąć pod wykrojone serce kartonowy podkład pod tort i tak przełożyć do lodówki. Po schłodzeniu zsuń ciasto z papierem do pieczenia z powrotem na blaszkę.
Przed samym pieczeniem nakłuj ciasto w kilku miejscach. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 ºC (z termoobiegiem). Blaszkę z ciastem włóż do piekarnika i obniż temperaturę do 180ºC. Piecz około 13 – 15 minut do zarumienionych brzegów. W ten sam sposób upiecz kolejne dwa blaty. Studź na kratce.
Uwaga: z przepisu pozostanie ciasto kruche. Możesz je wykorzystać do upieczenia kruchych ciasteczek, jako dekoracja, bądź zamrozić i wykorzystać np. jako spód do tarty.

Krem:
Składniki umieść w misie miksera i ubij do uzyskania gładkiego, gęstego kremu.

Montaż:
Krem przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o szerokości ok. 1,5 cm. Możesz również odciąć mniej więcej taką szerokość od samego rękawa, jeśli nie posiadasz tylki. Ciasto wyciskaj na kruchy blat i przykryj kolejnym blatem (bardzo delikatnie, aby się nie złamał!). Powtórz czynność ponownie, przykrywając ostatnim kruchym blatem. Na wierzchu również wyciśnij krem. Tort udekoruj przed samym podaniem, aby bezy nie rozpuściły się na wilgotnym kremie.

Zobacz też: TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM CHAŁWOWYM

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!