Czas przygotowania: 50 min + schłodzenie ciasta ok. 4 h
Liczba porcji: 12
Ciasto
Krem
Galaretka z owocami
Szpinak umyj, osusz i umieść w naczyniu blendera. Wlej olej i zmiksuj na gładkie puree. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i dodaj puree szpinakowe. Krótko zmiksuj do połączenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do masy i wymieszaj rózgą kuchenną do chwili połączenia. Spód formy o wymiarach ok. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie natłuszczaj. Przelej ciasto, wyrównaj powierzchnię i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do suchego patyczka, ok. 20 minut. Upieczone ciasto studź na kratce. Następnie zdejmij z niego papier.
Mascarpone połącz ze śmietaną oraz cukrem pudrem. Zetrzyj skórkę z cytryny i zmiksuj do chwili powstania gęstego kremu. Gotowy krem wyłóż na ciasto dokładnie doprowadzając go do brzegów formy. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Galaretki rozpuść we wrzątku i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Proces studzenia można znacznie skrócić rozpuszczając je w 400 ml wrzątku, a następnie dodając 300 ml mocno schłodzonej wody.
Kiedy ciasto jest mocno schłodzone, a galaretka zacznie delikatnie tężeć, na masę wyłóż maliny i połówki truskawek. Zalej wierzch galaretką. Ciasto ponownie wstaw do lodówki, na co najmniej 2 godziny.