Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Posiekaj masło i dodaj żółtko. Zacznij zagniatać ciasto, dolewając powoli mleka. Gdy powstanie jednolita masa, uformuj kulę i wstaw do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i wypełnij nim foremki na tartaletki o średnicy ok. 10 cm, dociskając je do krawędzi. Jeśli nie korzystasz z nieprzywierających foremek, posmaruj je uprzednio masłem i posyp mąką. Ciasto ponakłuwaj widelcem i przykryj warstwą papieru do pieczenia. Wierzch obciąż suchą fasolą lub grochem.
Tartaletki piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180º. Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i dopiecz przez kolejne 15 minut. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Kajmak wyjmij z puszki i delikatnie podgrzej w rondelku. Każdą tartaletkę wypełnij krówkową masą. Wierzch ozdób bakaliami (skórkę z migdałów można zdjąć, umieszczając je na chwilę we wrzątku). Gotowe tartaletki włóż do lodówki, aż do zastygnięcia kajmaku.