Ilość porcji: ok. 18-20 sztuk
Czas przygotowania: 1,5 h
SKŁADNIKI
Rozczyn:
Ciasto właściwe:
Nadzienie serowe:
Lukier:
Dodatkowo:
WYKONANIE:
Przygotuj rozczyn. Delikatnie ciepłe mleko połącz z drożdżami, mąką krupczatką oraz cukrem. Pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Żółtka utrzyj z cukrem na puch. Do misy miksera przesiej obie mąki, dodaj szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn, ubite żółtka, olej i spirytus. Wyrabiaj gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe przełóż do natłuszczonej olejem, czystej miski i pozostaw do wyrośnięcia ok. 1 h. Ciasto ponownie wyrabiaj na stolnicy podsypanej mąką krupczatką. Rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm i wykrawaj foremką lub szklanką pączki o średnicy ok. 6 cm. Układaj na desce oprószonej mąką i odstaw do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzej smalec lub olej do temperatury 175 stopni C. Wyrośnięte pączki smaż ok. 4 minuty z każdej strony. Wyjmij łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe nadziewaj masą serową i polukruj.
Nadzienie serowe:
Czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki. Śmietanę podgrzej z wydrążonymi ziarenkami laski wanilii niemal do wrzenia. Zalej nią czekoladę i odczekaj chwilę. Następnie mieszaj do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Przelej całość do naczynia blendera. Dodaj twaróg i zmiksuj na gładką, aksamitną konsystencję. Przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania i jeszcze ciepłe pączki nadziewaj.
Lukier:
Likier delikatnie podgrzej, wsyp cukier puder i wymieszaj. Jeśli lukier będzie za gęsty dolej nieco więcej likieru.
NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!