Deser z kaszy jaglanej, inaczej zwany jagielnikiem może na początku zabrzmieć groźnie. Ale nie bój się jej, to jeden z najprostszych, najzdrowszych i najsmaczniejszych deserów jakie można zrobić, BEZ PIECZENIA.
Ciasto
Polewa
Kasza jaglana podawana do obiadu ma czasami gorzki posmak. W słodyczach nie powinniśmy go czuć. Aby mieć pewność, że kasza pozbędzie się tego smaku, wypłucz ją bardzo dokładnie w zimnej wodzie. Weź 1 szklankę (200-250 g) opłukanej kaszy jaglanej i wsyp do garnka. Zalej ją szklankami mleka (około 400-500 ml). Jeśli nie masz mleka, możesz dodać wody, choć lepsza w smaku będzie z użyciem mleka. Jeśli nie używasz krowiego mleka, możesz spokojnie użyć jakiegokolwiek innego napoju/mleka zbożowego. Kaszę gotuj przez ok. 15-20 minut. Powinna być dobrze ugotowana. Po ugotowaniu wystudź ją i dodaj WSZYSTKIE składniki z poniższej listy. Najważniejsze, aby zmiksować wszystkie składniki na gładką masę:
Gotową masę wylej do formy. Formę polecam wyłożyć papierem do pieczenia, dzięki czemu bez problemu wyjmiesz z niej zastygnięte ciasto.
Na gotowy deser wlej polewę. W tym celu roztop gorzką czekoladę (im więcej kakao w czekoladzie, tym lepiej), a następnie dodaj kilka łyżek mleczka kokosowego. Pamiętaj, aby mleczko kokosowe w puszce najpierw zmieszać – jeśli tego nie zrobisz mleczko rozwarstwi się, a w Twojej polewie wyląduje woda kokosowa.
Polane ciasto udekoruj owocami. Dodaj takie, jakie lubią Twoje dzieci najbardziej. Taki deser można jeść bezkarnie. Nie bój się eksperymentować. Baza z kaszy jaglanej przyjmuje wszystko i jest bardzo wdzięczna 😊
Zobacz też: EKSPRESOWE MINIPĄCZKI