Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Donaty Halloweenowe

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1 h

 

SKŁADNIKI

  • 120 g drobnego cukru
  • 175 ml mleka
  • 30 ml oleju roślinnego
  • 2 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 40 g mielonych migdałów
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżki roztopionego masła do natłuszczenia blaszki

 Lukier:

  • 120 g cukru pudru
  • pomarańczowy barwnik
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 ° C z funkcją grzania góra – dół bez termoobiegu (jeśli pieczesz jedną blaszkę w piekarniku). Natłuść formę masłem lub olejem. W misce wymieszaj cukier, mleko, olej roślinny, otartą skórkę z cytryny i jajka za pomocą trzepaczki. Do osobnej miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, migdałami i sodą. Przesiane suche składniki przesyp do mokrych i wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia. Ciasto przełóż do jednorazowego worka cukierniczego. Odetnij końcówkę na szerokość ok. 7 mm.  Wyciskaj ciasto do natłuszczonych zagłębień formy na donaty do 3/4 wysokości. My kupiłyśmy formę na donaty. W formie znajduje się 6 gniazd o średnicy 8,5 cm. Piecz ok. 12 minut na rumiany kolor do momentu, aż włożony drewniany patyczek w donata będzie suchy.

Donaty przestudź kilka minut w formie umieszczonej na kratce. Następnie podważając delikatnie łyżeczką wyjmij donaty z formy i pozostaw bezpośrednio na kratce do całkowitego ostygnięcia. Gotowe donaty zanurzaj do wysokości w lukrze, odczekaj aż nadmiar lukru spłynie i układaj na kratce. Czekoladę roztop, przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj donaty.

Lukier: Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i barwnikiem. Dzięki temu lukier będzie miał kolor różowy. Lukier powinien być półpłynny, jeśli wyjdzie za gęsty dodaj więcej soku z cytryny, a jeśli za rzadki dodaj więcej cukru pudru.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!