Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 1 h
SKŁADNIKI
Lukier:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 ° C z funkcją grzania góra – dół bez termoobiegu (jeśli pieczesz jedną blaszkę w piekarniku). Natłuść formę masłem lub olejem. W misce wymieszaj cukier, mleko, olej roślinny, otartą skórkę z cytryny i jajka za pomocą trzepaczki. Do osobnej miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, migdałami i sodą. Przesiane suche składniki przesyp do mokrych i wymieszaj rózgą kuchenną do połączenia. Ciasto przełóż do jednorazowego worka cukierniczego. Odetnij końcówkę na szerokość ok. 7 mm. Wyciskaj ciasto do natłuszczonych zagłębień formy na donaty do 3/4 wysokości. My kupiłyśmy formę na donaty. W formie znajduje się 6 gniazd o średnicy 8,5 cm. Piecz ok. 12 minut na rumiany kolor do momentu, aż włożony drewniany patyczek w donata będzie suchy.
Donaty przestudź kilka minut w formie umieszczonej na kratce. Następnie podważając delikatnie łyżeczką wyjmij donaty z formy i pozostaw bezpośrednio na kratce do całkowitego ostygnięcia. Gotowe donaty zanurzaj do ⅓wysokości w lukrze, odczekaj aż nadmiar lukru spłynie i układaj na kratce. Czekoladę roztop, przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj donaty.
Lukier: Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i barwnikiem. Dzięki temu lukier będzie miał kolor różowy. Lukier powinien być półpłynny, jeśli wyjdzie za gęsty dodaj więcej soku z cytryny, a jeśli za rzadki dodaj więcej cukru pudru.