Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 1 h
Składniki:
WYKONANIE:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C z funkcją grzania góra - dól. Wyłóż standardową blachę z piekarnika papierem do pieczenia i odstaw na bok. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia. Odstaw na bok.
Masło umieść w misie miksera i utrzyj z połową cukru na jasną masę. Jajka ubij w osobnej misce z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do misy z masłem dodaj ubite jajka, krótko zmiksuj. Jeśli masa będzie wyglądać na zważoną, nie przejmuj się!
Dodaj suche, przesiane składniki do masła, jajek, cukru i zmiksuj połączenia. Łyżkę do lodów lub klasyczną łyżkę zamocz w zimnej wodzie, nabierz porcję masy i umieść na blaszce z papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posyp kolorową posypką. Nie spłaszczaj, bo w trakcie pieczenia ciasteczka rozleją się na papierze. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 8 -10 minut. Studź na kratce i zdejmuj z blaszki dopiero wystudzone.