Liczba porcji: 12 sztuk
Czas przygotowania: 45 min
Ciasto:
Krem:
Dekoracja:
Zobacz też: PIERNIK Z POWIDŁAMI
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną i kakao przesiej do miski. Dodaj cukier i wymieszaj. Do drugiej miski wlej mleko, olej, wbij jajka i wymieszaj rózgą kuchenną. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj rózgą kuchenną na jednolitą masę tylko do połączenia. Nie miksuj mikserem! Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Masę przełóż łyżką do papilotek do 2/3 wysokości. Piecz w termoobiegu w temperaturze 175 stopni przez ok. 20-25 minut do tzw.: “suchego patyczka”. Studź na kratce.
Krem: W misie miksera umieść śmietanę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder i wanilię. Miksuj do otrzymania gęstego kremu. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Każdą babeczkę udekoruj. Posyp cukrową posypką. Babeczki przechowuj w lodówce.