Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Biszkoptowa rolada makowa

Ilość porcji: ok. 12

Czas przygotowania: 40 min.

 

Składniki

Biszkopt:

  • 4 białka L
  • 120 g cukru drobnego
  • 4 żółtka L
  • 90 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z połowy cytryny

Krem:

  • 300 g gotowej masy makowej z puszki
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 g żelatyny
  • 25 g wody

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka ubij na sztywno stopniowo dosypując cukier. Dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Przesiej suche składniki, dodaj skórkę z cytryny i delikatnie wymieszaj. Dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj równomiernie biszkopt. Piecz w 180 stopniach C z funkcją grzania góra - dół około 10 minut. Po upieczeniu ciepły biszkopt przełóż na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, papierem do góry. Zdejmij papier i wraz ze ściereczką zroluj. Zostaw do wystygnięcia. W tym czasie przygotuj masę makową.

Krem:

Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia. Masę makową umieść w misce, dodaj rozpuszczoną żelatynę i zmiksuj. Osobno zmiksuj serek mascarpone. Cały czas miksując dodawaj do niego masę makową. Zmiksuj do połączenia.

Biszkopt wyjmij ze ściereczki, rozsmaruj krem makowy i zawiń ciasno pomagając sobie arkuszem papieru do pieczenia. Wstaw do lodówki do stężenia kremu. Całość udekoruj bitą śmietaną lub oprósz cukrem pudrem.

SMACZNEGO!