Wykonanie:
Składniki na ciasto powinny mieć jednakową temperaturę. Jajka umieść w misie miksera, wysp cukier i ubijaj na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę. Zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj olej, obraną, drobno startą marchewkę oraz puree z dyni. Wyłącz mikser. Dodaj wiórki kokosowe, posiekane migdały i przesianą mąkę pszenną z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Delikatnie wymieszaj łyżką/szpatułką do połączenia. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód). Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni C ok. 45 - 50 minut, do suchego patyczka.
Mascarpone, cukier puder, sok, skórkę z cytryny i szczyptę soli umieścić w misce. Ubijaj przez ok. 2 minuty aż krem zwiększy swoją objętość. Gotowy rozsmaruj na wierzchu wystudzonego ciasta i posyp posiekanymi migdałami.
NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!