Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 12
Ciasto:
Dodatkowo:
Beza:
Do dekoracji:
Ciasto: Do miski przesiej mąki, dodaj cukier i margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Mieszaj mieszadłem miksera lub siekaj nożem na stolnicy do uzyskania kruszonki. Dodaj jajko i zagnieć jednolitą kulę. Ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce 1h. Ciasto podziel na połowę. Pierwszą część rozwałkuj między arkuszami papieru do pieczenia do wymiarów średnicy formy, czyli 26 cm. Wytnij z ciasta koło i umieść na spodzie tortownicy wyłożonym papierem do pieczenia. Obręcz od tortownicy nie będzie potrzebna. Z pozostałej części ciasta uformuj 2 długie rulony i zapleć. Umieść dekorację na spodzie tarty tworząc obwódkę. Spód podziurkuj i piecz w temperaturze 160 stopni (góra-dół bez termoobiegu) ok. 35 - 40 minut na rumiany kolor.
Beza: Białka ubij na pianę i stopniowo dodawaj cukier. Miksuj dokładnie i długo po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Bardzo ważne jest również, aby cukier w trakcie ubijania dokładnie się rozpuścił i nie był wyczuwalny w bezie. Upieczony spód posmaruj marmoladą pomarańczową i wyłóż bezę za pomocą rękawa cukierniczego. Możesz również rozsmarować ją łyżką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (góra-dół bez termoobiegu) i piecz przez 15 minut, aż beza delikatnie się zrumieni. Wystudzony mazurek udekoruj kawałkami pomarańczy.