Liczba porcji: 12-15
Czas przygotowania: 3 h
Spód:
Masa serowa:
Cytrynowy curd:
Do miski wsyp płatki owsiane i masło orzechowe, dodaj masło oraz miód i zblenduj całość. Przełóż spód do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22 cm. Spód wstaw do lodówki na 1h do schłodzenia.
Masa serowa: Do misy miksera przełóż zmielony twaróg, dodaj cukier, mąkę i zmiksuj. Dodawaj po jednym jajku za każdym razem miksując (na wolnych obrotach!) do połączenia składników. Na koniec wlej śmietanę i zmiksuj do połączenia. Masę serową wyłóż na spód owsiany i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 175 stopni 15 minut z funkcją grzania góra – dół. Zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez ok. 40-45 minut, do czasu, aż masa serowa się zetnie. Sernik wyjmuj stopniowo z piekarnika. Po wystudzeniu schłodź w lodówce. Przygotuj curd cytrynowy do podania.
Cytrynowy curd: W niedużym garnuszku roztrzep jajka oraz cukier do połączenia (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania). Wyciśnij sok z cytryn i postaw na kuchence. Podgrzewaj na małej mocy palnika cały czas mieszając. Praktycznie od razu można dodać masło. Mieszaj, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Konsystencja powinna być gładka, bez żadnych grudek. Curd przelej do miseczki i odstaw do wystudzenia. Schłodzony wyłóż na wypieczony i wystudzony sernik.