Ilość porcji: ok. 20 ciasteczek
Czas przygotowania: 30 min
Masło utrzyj z cukrem, by masa była jasna i lekka. Dodaj miód, jajko i ponownie ucieraj do wymieszania składników. W drugiej misce wymieszaj mąkę, przyprawę korzenną, imbir, sodę i sól. Składniki suche przesiej do masy maślanej i zmiksuj, by powstało jednolite ciasto. Misę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1h.
Z ciasta uformuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego, ok. 15 g. Formując zanurzaj dłonie co jakiś czas w zimnej wodzie. Dzięki temu ciasto nie będzie się kleić. Kulki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok.: 5 cm. Lekko spłaszcz. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz 8 - 9 minut, by ciastka były zrumienione, ale miękkie. Studź na blaszce umieszczonej na kratce.
Wystudzone ciasteczka przełóż marmoladą lub powidłami śliwkowymi.